Контакти

(044) 426-86-65

ksl.fufkm@kubg.edu.ua

м.Київ, вул. Левка Лук'яненка, 13-Б, каб. 220

Бітківська Галина Володимирівна

Google Academy  Профіль кафедри у Google академії

Профіль кафедри у мережі Facebook  Сторінка кафедри у мережі Facebook

Відеоканал кафедри на YouTube Відеоканал кафедри на YouTube

Відвідування виставки "Алла Горська. Боривітер"

IMG 20240413 145246Упродовж квітня 2024 р. наукові керівники гуртка «Буття художнього твору у світовому літературознавчому континуумі» професор Оксана Гальчук і доцент Юлія Вишницька організовували для студентів, магістрантів та випускників магістерської програми "Зарубіжна література та світова художня культура" екскурсії до Українського дому на виставку мистецьких робіт художниці-монументалістки Алли Горської "Алла Горська. Боривітер". В експозиції  предаставлено понад 100 творів Алли Горської: фоторепродукції знищених радянською владою і рашистами унікальних мозаїк Донецька, Маріуполя, Києва, картини, ескізи театральних вистав, архівні документи тощо - виставка вражала органічністю концепції, енергетикою, презентацією постаті української мисткині. Враженнями від виставки діляться студенти:

Вероніка Мармалєвська (група МЛІСб-1-22-4.0д):  

Щиро дякую за запрошення! Виставка була неймовірною. Бракує слів висловити весь спектр вражень. Дуже цікаво було дізнатись про контекст життєпису Алли Горської та як він впливав на її творчість. Неймовірні експозиції картин та референсів мозаїк. Виставка справді щось сильно зачепила всередині мене, тож дякую за таку можливість дізнатись про наших митців більше!

Вікторія Артеменко  (група МЛІСб-1-22-4.0д): 

Відвідати виставку Алли Горської я планувала вже давно і, коли отримала пропозицію сходити від університету, щиро зраділа, адже матиму можливість не лише насолодитися творчістю української художниці-монументалістки, а й обговорити свої враження від побаченого з людьми, які так само захоплюються мистецтвом.

Виставка "Алла Горська. Боривітер" вражає! Насамперед глибоко пронизує історія життя художниці. Народжена в Ялті, певний час проживаючи в Росії (через роботу батька), Горська захоплювалася українською культурою. У свідомому віці вона перейшла на спілкування українською, хоч було непросто і мову довелося вивчати з алфавіту. У творчому доробку Горської ця тематика України гарно прослідковується. Мене вразили її мозаїки - ці кольорові полотна на будівлях, що прикрашали міста. Дуже боляче і важко усвідомлювати, що саме зараз практично весь творчий доробок Горської-монументалістки втрачено: більшість робіт - у містах, які наразі перебувають під окупацією та руйнуються російськими ракетами...

Мистецтво проти КДБ - ось так би я описала творчість Алли Горської. У своїх картинах, мозаїках, висловлюваннях - усюди вона протистояла тогочасній владі. Саме за цю "непокору" була жахливо вбита КДБ.

Мене вразила зала про Биківню, де розповідається про те, як трупи "ворогів народу" звозилися в ліс обабіч дороги і ховалися вкупі. Горська досліджувала це питання, що теж було дуже невигідно радянській владі. 

Уже виходячи з Українського дому, я була глибоко занурена у роздуми про те, як радянська влада знищувала українську інтелігенцію, намагалася стерти нашу самосвідоміть, нашу українськість та змінити генетичний код нації. На щастя, завдяки таким талановитим та цілеспрямованим людям, як Алла Горська, ми все ще є як окрема нація, з власною культурою, традиціями, звичаями та державою і продовжуємо запеклу боротьбу за нашу ідентичність та незалежність.