Контакти

(044) 426-86-65

ksl.fufkm@kubg.edu.ua

м.Київ, вул. Левка Лук'яненка, 13-Б, каб. 220

Бітківська Галина Володимирівна

Google Academy  Профіль кафедри у Google академії

Профіль кафедри у мережі Facebook  Сторінка кафедри у мережі Facebook

Відеоканал кафедри на YouTube Відеоканал кафедри на YouTube

Наукова конференція «Шекспір і війна»

зображення viber 2023 06 27 22 19 42 86821 червня 2023 року в літературно-меморіальному музеї Максима Рильського відбулася наукова конференція «Шекспір і війна», що її розпочала професорка Наталія Торкут, Віцепрезидент УАВЗЛ, член Європейської асоціації шекспірознавців доповіддю про проблеми війни та миру в творчості Великого Барда, зокрема й у контексті війни росії проти України та всього цивілізованого світу.

Із цікавими доповідями виступили учасниці філологічної студії «Мельпомена» (науковий керівник – професор Юрій Ковбасенко) Факультету української філології, культури і мистецтва  Київського університету імені Бориса Грінченка: Вікторія Догадіна («Вільям Шекспір VS Адольф Гітлер») і Аліна Стрельцова («Топіка війни й миру в інтерпретації Вільяма Шекспіра і Мігеля Сервантеса»).

Вивищенню рівня конференції посприяли також змістовні виступи знаних поетів, перекладачів та перекладознавців: Віцепрезидент УАВЗЛ, лауреата премії М. Рильського Сергія БОРЩЕВСЬКОГО, викладачів Київського національного університету імені Тараса Шевченка Віталія РАДЧУКА, Івана МЕГЕЛИ, лауреатки премії Шолом-Алейхема Валерії БОГУСЛАВСЬКОЇ, заслуженого діяча мистецтв України режисера Сергія АРХИПЧУКА, а також викладачів КУБГ, котрі втілюють себе також у царині письменництва: завідувача кафедри лінгвістики і перекладу Андрія КОЗАЧУКА (літературний псевдонім Андрій КОМАРІВСЬКИЙ) та доцента кафедри всесвітньої історії Факультету суспільно-гуманітарних наук  Сергія ГОЛОВАНОВА.

Ця знакова подія відбувалася синхронно з фотовиставкою «Шекспір поза часом» за сприяння та безпосередньої участі директорки музею Вікторії КОЛЕСНИК та інших його співробітників.

Слід зауважити, що це далеко не перший контакт грінченківців із музеєм Максима Рильського. Так, філологічна студія «Мельпомена» брала участь зосібна в пошануванні Максима Стріхи за блискучий переклад «Божественної комедії» Данте, а 17 травня 2023 року за її участі відбулася презентація нових поетичних збірок Олександра Гордона.

Після конференції її учасники та керівництво Музею домовилися про продовження плідної співпраці.

Інформацію надав професор Юрій КОВБАСЕНКО

SDG4