Контакти

(044) 426-86-65

ksl.fufkm@kubg.edu.ua

м.Київ, вул. Левка Лук'яненка, 13-Б, каб. 220

Бітківська Галина Володимирівна

Google Academy  Профіль кафедри у Google академії

Профіль кафедри у мережі Facebook  Сторінка кафедри у мережі Facebook

Відеоканал кафедри на YouTube Відеоканал кафедри на YouTube

Грінченківці в Кам’янці-Подільському

Уже сімнадцять років поспіль грінченківці напередодні професійного свята – Дня працівників освіти – виїжджають на екскурсію в межах програми «Моя батьківщина – Україна». Існує багато цікавих місць у світі, але ми налаштовані передовсім побачити свої національні історичні і культурні пам’ятки та природні краєвиди. Кожного разу вони викликають захоплення і гордість за свою батьківщину. Україна вражає!

У цьому році ми вирішили поїхати за маршрутом Київ – Кам’янець-Подільський – Хотин, щоб побачити старовинні міста, фортифікаційні споруди яких входять до списку «Сім чудес України».

Екскурсія відбулася 25–26 вересня 2021 р. У перший день ми відвідали Хотинську фортецю, погуляли її околицями, слухаючи захоплюючу оповідь нашого екскурсовода Вадима, науковця і викладача Кам’янець-Подільського університету. Другого дня відбулася пішохідна екскурсія по Кам’янцю-Подільському як ознайомлення з історією та культурою, відбитою в архітектурі. Саме таке визначення приходить на думку, коли бачиш, як поруч співіснують храми різних конфесій: Домініканський монастир, Тринітарський костел (ченців ордену тринітаріїв), Вірменський собор, Миколаївська церква, Георгіївський собор, собор Олександра Невського, Хрестовоздвиженська церква. Вражає своєю еклектикою головний храм міста – костел Петра і Павла, з пафосною Тріумфальною Аркою, з мінаретом і з позолоченою статуєю Богоматері нагорі (результат постійного перехоплення міста поляками і турками). І справжнє диво – Кам’янець-Подільська фортеця, одна з найкрасивіших в Східній Україні, яка є головним місцем проведення різноманітних історичних свят, фестивалів і навіть нічних екскурсій-шоу.

Побачили також багато несподіваних пам’ятників на бруківчастих вулицях старого міста: газетяреві, місцевому франтові, сажотрусові, старовинному екіпажу тощо. Ми погуляли старовинними вулицями міста, помилувалися краєвидами каньйону річки Смотрич в осяянні привітного осіннього сонця. Навіть погода сприяла нашій зустрічі зі старовинним містом, яке справило на нас незабутні враження.

Екскурсанти – працівники й викладачі нашого Університету – висловлюють подяку нашій профспілці, яка завжди підтримує і заохочує такі поїздки рідною країною.

Висвітлення події на сторінці Facebook

Автор тексту:

організатор екскурсії – кандидат філологічних наук,

доцент кафедри світової літератури

Тетяна Тверітінова