ПРО РЕЗУЛЬТАТИ РОБОТИ ІХ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ НАУКОВО-ПРАКТИЧНОЇ ОНЛАЙН-КОНФЕРЕНЦІЇ СТУДЕНТІВ, АСПІРАНТІВ, ДОКТОРАНТІВ І МОЛОДИХ УЧЕНИХ «БІБЛІОТЕКА, КНИГА ТА МЕДІА В СУЧАСНІЙ КУЛЬТУРІ»

Знімок екрана 2023 11 20 15041717 листопада 2023 року відбулася ІХ Всеукраїнська науково-практична онлайн-конференція студентів, аспірантів, докторантів і молодих учених «Бібліотека, книга та медіа в сучасній культурі», яку організувала і провела кафедра інформаційних комунікацій Факультету української філології, культури та мистецтва Київського університету імені Бориса Грінченка.

З вітальним словом до учасників заходу звернулася Людмила Овсієнко, заступник декана з наукової роботи Факультету, доктор педагогічних наук. Вона наголосила на важливості вміння оперувати інформацією у наш час. Також учасників конференції привітали запрошені гості, представники установ-партнерів кафедри й факультету: Олег Сербін, в.о. генерального директора Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого, доктор наук із соціальних комунікації, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник; Олена Шевченко, професор кафедри інформаційної діяльності та медіакомунікацій НУ «Одеська політехніка»; В’ячеслав Кудлай, завідувач кафедри інформаційної діяльності Маріупольського державного університету, кандидат наук із соціальних комунікацій.

Зі словами вдячності до учасників події звернулася Олена Політова, кандидат історичних наук, завідувач кафедри інформаційних комунікацій Факультету української філології, культури і мистецтва Київського університету імені Бориса Грінченка. У своїй доповіді Олена Аркадіївна наголосила на важливості співпраці бібліотек та Університету Грінченка.

Галина Гуцол, фахівець бібліотечної галузі, заступник директора з наукової роботи Державної наукової установи «Книжкова палата України імені Івана Федорова», розповіла учасникам конференції про діяльність Книжкової палати України як центру державної бібліографії.

На пленарному засіданні мали слово й здобувачі освіти: Андрій Своровський, магістрант КУБГ та співробітник бібліотеки імені Лесі Українки, розповів про особливості підготовки електронного бібліографічного покажчика «Петро Болбочан – залізний полковник Армії УНР (до 140-річчя з дня народження)» (Київ, 2023); Анастасія Салтикова, магістрантка КУБГ, доповіла про дизайн-проєкт вебсайту бібліотеки як напрям удосконалення невербальної комунікації з користувачем.

На секційних засіданнях виступила Катерина Божаківська, студентка «Західноукраїнського національного університету», з доповіддю про роботу журналіста-фрілансера в цифрову епоху, та магістрант Дмитро Холод – про досвід українських бібліотек як амбасадорів цифрової освіти.

Свої доповіді оприлюднили також здобувачі спеціальності «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» Університету Грінченка: Захар Осипчук, Катерина Котенко, Євгеній Дорошев, Костянтин Луб’яницький, Марія Воробйова, Софія Середа, Іванна Костюченко, Анастасія Бабенко, Олександр Шевчук. Вони продемонстрували напрацювання у таких напрямах: influence-маркетинг в бібліотеках, бібліотека в контексті політичних комунікацій; інструменти інтернет-маркетингу в популяризації читання; естетика інтер’єру публічних бібліотек; цифрові бібліотеки відеоігор; досвід освіти та культурного обміну через Erasmus+; ресурси відкритої науки в академічних бібліотеках; досвід керування ризиками та управляння бібліотеками.

Студенти спеціальності «Аудіовізуальне мистецтво і виробництво» теж долучилися до обговорення важливих питань теми конференції. Так, Анна Кузьменко, Тимур Кравченко, Анастасія Євтушенко, Юлія Карпук, Анастасія Хісматуліна, Карина Середюк, Інна Шкляренко, Аліна Коваленко виголосили доповіді, що стосувалися боротьби українського театру за рідну мову; заміни російського контенту українським; технічного оснащення та атмосфери знімального процесу; проєкту «metamorphosis projekt»; підготовки до зйомки аудіовізуального продукту як процесу пізнання.

Модерували захід Ігор Стамбол, кандидат історичних наук, доцент кафедри інформаційних комунікацій, та Олена Політова, кандидат історичних наук, завідувач кафедри.

Щиро дякуємо всім, хто доєднався до роботи конференції!

До нових зустрічей!