Круглий стіл з фахівцями практиками «Нові форми діяльності інформаційно-бібліотечних установ в умовах дистанційної роботи»

1905iba 119 травня 2020 року кафедра бібліотекознавства та інформології в межах тижня науки провела онлайн круглий стіл з випускниками, що працюють за фахом.

В роботі взяли участь заступник директора Інституту журналістики з наукової роботи Іващенко Вікторія Людвигівна, завідувач кафедри бібліотекознавства та інформології Воскобойнікова-Гузєва Олена Вікторівна, директор бібліотеки Університету Грінченка Опришко Тетяна Сергіївна та вчений секретар Інституту журналістики Сошинська Вікторія Євгенівна. Модератором виступила старший викладач кафедри бібліотекознавства та інформології Поліщук Тетяна Ігорівна.

Під час обговорення ми сформулювали перед учасниками наступні завдання: визначити професійні компетенції бібліотечного фахівця в умовах дистанційної роботи,  показати рівень розвитку дистанційного бібліотечного обслуговування, розкрити способи покращення надання ними онлайн послуг та роботу бібліотек у соціальних мережах.

Свої виступи представили як випускники, так і студенти кафедри бібліотекознавства та інформології. Так, зокрема, студентка 1 курсу Галактіонова Єлизавета провела аналіз компетенцій необхідних бібліотечному фахівцю для дистанційної роботи. 

Салтикова Анастасія та Кузьменко Оксана (випускниці-бакалаври 2019 року) представили у своїй доповіді медіасередовище бібліотеки музичного ЗВО. Косая Анастасія та Гончаренко Анастасія, випускниці-магістрантки, розповіли про нові форми обслуговування в Публічній бібліотеці імені Лесі Українки.

Про роботу під час пандемії нового формату бібліотеки аудіокниг «Слухай» розповів її засновник Барабошко Олександр, він зазначив, що кількість відвідувачів за час карантину зросла у 5 разів. 

Про важливість опанування сучасними медіапрактиками наголосили у своїх доповідях студентки 4 курсу Кравчук Олександра та Овод Лілія. Вони представили власні медіапродукти, що покликані популяризувати читання серед дітей та молоді. 

Підсумовуючи роботу круглого столу учасниками визначено важливість представлення  інформаційно-бібліотечних установ у нових медіа.  Для підтримки уваги до сторінок бібліотеки в соціальних медіа необхідно проводити аналіз аудиторії, створювати авторський контент, активно використовувати tags та hashtags (#). Усе це разом робить установу впізнаваною, розширює її медіапростір, залучає нових користувачів та підвищує інтерес до бібліотеки. 

І варто пам’ятати - карантин завершиться, а набуті навички та онлайн активності залишаться.