Авторське право для викладачів і науковців: з досвіду Бельгії

13.02.2023 113 лютого 2023 р. професор кафедри інформаційних комунікацій, доктор наук із соціальних комунікацій Олена Вікторівна Григоревська долучилася до семінару «Авторське право для викладачів і науковців», організований Видавництвом Вільного університету м. Брюссель (Éditions de l'Université de Bruxelles).

У центрі уваги головного спікера семінару – Курта Ван Дамма (Kurt Van Damme), юриста, що спеціалізується на авторському праві в Бельгії, було пояснення бельгійського законодавства щодо авторського права, прав на відтворення, цитування, портрети тощо. Також розглядали винятки, передбачені законом для навчання й досліджень. Курт Ван Дамм є одним із провідних експертів із авторського права в галузі тексту та зображень у Бельгії, має досвід у сфері авторського права з 2006 р., спочатку як керуючий директор Librius (керуюча компанія фламандських книжкових видавців), а з 2012 р. – працюючи у Reprobel (організація колективного управління, яка представляє авторів, видавців та інших правовласників), нині – керівник ліцензійного, юридичного та міжнародного відділу Reprobel.

Дуже цікавою стала інформація щодо особливостей застосування норм авторського права у діяльності публічних бібліотек Бельгії. Публічні бібліотеки, створені або визнані урядом, можуть надавати користувачам твори, захищені авторським правом (книги, періодичні видання тощо, а також компакт-диски та DVD-диски), не вимагаючи щоразу дозволу власника прав. За це вони зобов’язані сплачувати Reprobel щорічну плату. Компетентний міністр визначає ставку цього збору, розрахунок якої зазначений у Королівському указі 2012 р., і становить 5 відсотків від загального обсягу колекції. Деякі установи (наприклад, навчальні та науково-дослідні установи, заклади догляду та установи для глухих, сліпих або людей з вадами читання) звільнені від оплати. Публічні бібліотеки, як частина державного сектору, також повинні оплачувати свої фотокопії (згідно з юридичною схемою винагороди) та роздруківки/цифрове повторне використання робіт, захищених авторським правом, через додаткову ліцензію із Reprobel.13.02.2023 3

13.02.2023 2