Заняття на базі Національної наукової медичної бібліотеки України

bibliosamit 8

14 вересня 2021 року студенти II курсу освітньої програми «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа», провели виїзне заняття у Національній науковій медичній бібліотеці України разом із старшим викладачем Поліщук Тетяною Ігорівною.

Із посмішкою на обличчі й розкритими обіймами нас зустріла та провела екскурсію Крилатова-Шеховець Наталя Аркадіївна, завідувачка відділу наукового абонементу та обслуговування читачів.

Наше знайомство з книгозбірнею почалося з Польської медичної бібліотеки імені професора Збігнєва Реліги, що функціонує на базі ННМБУ з 2010 року, підтримується Посольством Республіки Польща в Україні та розташованої в колишньому кабінеті Олександра Терещенка. Її фонди регулярно поповнюються англомовною та польською науковою літературою і періодикою з медицини, що дозволяє науковцям та дослідникам вчасно отримувати інформацію.

Під час екскурсії ми поринули у світ  XIX століття, адже саме тоді починається історія садиби Олександра Терещенка, архітектура та витонченість якої вражає нас і до сьогодні. На даний момент у садибі знаходиться бібліотека, що ідеально переплітається за атмосферою, декором та історією родини. Фонди бібліотеки налічують понад 1,5 мільйони примірників серед яких медичні трактати ХVІ ст. У бібліотеці продовжує функціонувати система ліфтів створена для обслуговування потреб родини Терещенків. А нині це значно спрощує подачу до абонементу замовлених книг. Щодо читальної зали ННМБУ, то розташована вона в колишній танцювальній залі будинку, тож вікон тут не бракує, а на стінах висять картини українських художників.

Проте, ми змогли не лише перейнятися історією меценатства Терещенків, а й наповнити духовну чашу естетичним задоволенням від перегляду виставки картин, що регулярно проходять в бібліотеці.

На цьому моменті можна було б завершити навчальний день, але він став більш насиченим. Тетяна Ігорівна продовжила екскурсію центром Києва, зокрема розповіла нам історію вулиці Хрещатик та повідала багато цікавих фактів, про які не знали навіть кияни. 

Студенти зраділи тому, що змогли отримати практичні знання, а пари пройшли у живому спілкуванні. Дякуємо співробітникам бібліотеки за ті факти та приклади, що вони нам навели!

20210914 112944