ФЕСТИВАЛЬ НАУКИ-2024. (Не)конференція «Від практичного досвіду грінченкознавства до ОП “Біографістика і текстологія” як виклик часу

821 травня 2024 р. на Факультеті української філології, культури і мистецтва за круглим столом об’єдналися фахівці різних галузей на (не)конференції «Від практичного досвіду грінченкознавства до освітньої програми: “Біографістика і текстологія” як виклик часу».

Минулого року колектив взяв на себе відповідальність за реалізацію міждисциплінарної освітньо-наукової програми «Біографістика і текстологія» другого (магістерського) рівня вищої освіти. Завершується навчання здобувачів на першому курсі, а, отже, час робити аналіз поточних проєктів, зважувати нові виклики. Відкритість і відповідальність, внутрішня потреба і бажання залучати до розмови стейкхолдерів зумовили формат зустрічі.

Про актуальність програми і потребу відповідати запитам майбутніх абітурієнтів у вітальному слові наголосила декан Факультету української філології, культури і мистецтва, доктор філологічних наук, професор Ірина Руснак.

До розмови долучились:

доцент кафедри інформаційних комунікацій, кандидат історичних наук Ігор Стамбол («Освітній потенціал біографічних проєктів»), який увиразнив важливість ревізії постатей видатних діячів, проаналізував біографічні проєкти в Україні й запросив усіх охочих доєднуватися до конкурсу «Шлях Бориса Грінченка в Україні»;

професор кафедри інформаційних комунікацій, доктор наук із соціальних комунікацій Олена Григоревська («Новації в освітніх програмах другого (магістерського) рівня вищої освіти»), яка окреслила сильні сторони освітньої програми в контексті інших магістерських програм України, наголосила на конкурентоздатності випускників ОНП «Біографістика і текстологія»;

професор кафедри української літератури, компаративістики і грінченкознавства, доктор філологічних наук Тетяна Вірченко («Співпраця архівних, музейних установ, бібліотек і закладів вищої освіти: пошук нового змісту»), яка наголосила на відповідності програми Цілям розвитку Університету, розкрила ресурси, які зумовили появу програми й ознайомила з її структурою.

До обговорення долучились:

директор Педагогічного музею України, доктор педагогічних наук Олександр Міхно, який поділився досвідом проєктної діяльності, що реалізують фахівці музею, наголосив на важливості узагальнювати існуючий досвід і описувати зроблене, адже це важливо для майбутнього;

архівіст I категорії Центрального державного історичного архіву України Вікторія Ляшенко, яка розповіла про власний досвід реконструкції життя родини Крістерів.

Пропозиція запровадження дисципліни «Система архівних установ України і світу» викликала жваву дискусію з-поміж фахівців.

Колектив Факультету щиро дякує друзям і партнерам за небайдужість, уважність. З вірою в українське майбутнє і розвиток біографіки крокуємо далі.

SDG17

SDG4