ФЕСТИВАЛЬ НАУКИ-2024. Вебінар «Проблеми встановлення академічного плагіату в дослідженнях: кейси Комітету з етики Національного агентства»

Фестиваль науки 2024 Грінченко

КЕЙСИ КОМІТЕТУ З ЕТИКИ НАЦІОНАЛЬНОГО АГЕНТСТВА: КОЛІЗІЇ ЗАКОНОДАВСТВА І ПЕРСПЕКТИВИ ЇХ ПОДОЛАННЯ

16 травня 2024 року в межах Фестивалю науки – 2024 на Факультеті української філології, культури і мистецтва Київського столичного університету імені Бориса Грінченка відбувся вебінар «Проблеми встановлення академічного плагіату в дослідженнях: кейси Комітету з етики Національного агентства».

Спікер заходу – Олена Єременко, заступник голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, професор кафедри української літератури, компаративістики і грінченкознавства Київського столичного університету імені Бориса Грінченка.

Кількість учасників із різних закладів вищої освіти і наукових установ України (викладачі, гаранти, експерти, аспіранти), які доєдналися до заходу, засвідчує небайдужість академічної спільноти до порушеної теми.

Олена Володимирівна нагадала, що поняття академічної доброчесності містить моральний і юридичний складники; зіставила зміст поняття «плагіат» на основі ЗУ «Про авторське право і суміжні права» і ЗУ «Про освіту»; увиразнила суперечливість поняття «самоплагіат»; поділилася досвідом, наскільки непросто довести факт фабрикації й фальсифікації; нагадала зміст процедури, яку здійснює Комітет з етики Національного агентства. Один із етапів діяльності Комітету – судові позови, тому найскладніший етап для колег – перевірка скарги.

За майже 2 роки Комітетом було опрацьовано 44 скарги, прийнято 9 рішень про плагіат, 6 скарг зупинено судами, а Міністерство освіти і науки позбавило 3 осіб наукових ступенів.

Учасникам вебінару було презентовано 5 кейсів Комітету, які стосуються фактів плагіату в докторських дисертаціях. Прикметно, що кожна зі справ набула розголосу в медіа, і такий «шум» частково ускладнює роботу. Спікер зауважила, що суспільство особливо вимогливе до політиків і тих здобувачів наукових ступенів, які обіймають адміністративні посади в закладах вищої освіти. Візія ж Національного агентства – запровадити першочергово зміни у свідомості учасників академічного процесу й розробити систему правил, які будуть дієвими для всіх.

Отже, вихід – ухвалення Закону України «Про академічну доброчесність», яким передбачено уточнення процедури розгляду скарг/повідомлень про плагіат; встановлення академічної відповідальності за окремі види порушень; охоплення всіх рівнів освіти; інституційна залученість закладу освіти; визначення термінів застосування відповідальності в часі.

Відеозапис вебінару доступний на Yotube-каналі Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

SDG17

SDG4