Майстер-клас Тетяни Кришталовської «Потаємний світ редакторства»

436308471 959510559106347 8401848876013692607 nБути авторові другом і помічником – так можна неформально визначити роль редактора у створенні книги, на думку фахової редакторки і лекторки Тетяни Кришталовської. З нею студенти ОП «Українська мова і література» мали змогу поспілкуватися 11 квітня 2024 року в рамках днів факультету. Це була натхненна лекція про глибокі любов і розуміння професії редактора, про повагу до створюваної книги і роль усіх залучених у її народження, про особисте зростання і розвиток галузі. Під час лекції пані Тетяна розповіла про етапи і особливості роботи редактора у редакційному процесі, проілюструвавши їх своїм багатим професійним досвідом. Адже вона працювала з найрізноманітнішими рукописами: монографіями, навчальними посібниками, підручниками, словниками, науково-популярними виданнями, енциклопедіями, альбомами, художніми творами, спогадами. Мемуарний жанр вона вважає своєю класичною спеціалізацією, адже їй довіряли свої спогади багато дисидентів.

Пані Тетяна поділилася своїм досвідом щодо роботи з текстом і, особливо цінно, – з людьми: як спілкуватися з авторами і керівниками проєктів, щоб робота була комфортною для усіх учасників редакційно-видавничого процесу.

Наприкінці лекції студенти мали змогу поставити питання, на які гостя відповідала щиро і відверто, розуміючи, що її слухачі готуються до професійної діяльності, тож важливо уявляти її повною мірою і достовірно. У підсумку вийшов надзвичайний формат мотивувальної та правдивої розмови про редакторський фах із людиною, яка знає про нього все.