Міжнародний день рідної мови. Майстер-клас професорки Волинського національного університету імені Лесі Українки М. В. Жуйкової

03З нагоди Міжнародного дня рідної мови 21 лютого 2024 року відбувся майстер-клас Маргарити Василівни Жуйкової, професорки кафедри української мови та лінгводидактики Волинського національного університету імені Лесі Українки, на тему: «Лінгвокультурне коментування художнього тексту: читаємо “Наталку Полтавку” Івана Котляревського».

Майстер-клас став цікавим і корисним екскурсом у минуле української лінгвокультури. Знана в Україні та за її межами дослідниця з різнобічними науковими зацікавленнями у сферах етнолінгвістики, етимології, синхронної й діахронної лексикології та фразеології, психолінгвістики й когнітивної лінгвістики, М. В. Жуйкова відкрила присутнім таємниці походження багатьох українських лексичних і фразеологічних одиниць, а також наголосила на їхній етнокультурній значущості та естетичному навантаженні в знаменитій п’єсі І. Котляревського.

До заходу долучилися науковці, викладачі та здобувачі Університету Грінченка й інших закладів вищої освіти України. Присутні зазначили важливість та актуальність питань, спрямованих на історію знакових одиниць мови, що стимулюють роздуми над словом у різних часових вимірах і спонукають до наукових пошуків.

SDG4