Сила єдності

День Соборності УкраїниДень Соборності України – державне свято, яке відзначається щорічно, починаючи з 1919 року, 22 січня в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки.

У тексті Акта Злуки зазначено: «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина і Угорська Україна) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».

Акт Злуки увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття. Це була основоположна подія для українського державотворення.

День Соборності – це нагадування про те, що сила нашої держави – в єдності українських земель. Соборність означає об’єднання в одне державне ціле всіх земель, які заселяє конкретна нація на суцільній території; духовну консолідацію всіх жителів держави, згуртованість громадян, незалежно від їхньої національності. Соборність невіддільна від державності, суверенітету й реальної незалежності народу – фундаменту для побудови демократичної держави.

Акт Соборності надав завершеної форми самостійній Українській Державі. Він став яскравим фіналом складного і тривалого шляху українців до консолідації етносу, перетворення його в єдину політичну націю, а також об'єднання території його споконвічного проживання в межах єдиної Української Держави.

(https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3656849-ukraina-vidznacae-den-sobornosti.html)