ДЕНЬ НАУКИ З РОСТИСЛАВОМ МЕЛЬНИКОВИМ, РОСТИСЛАВОМ СЕМКІВИМ ТА ПОВНИМ ЗІБРАННЯМ ТВОРІВ ХВИЛЬОВОГО

Як підготували й видали10 листопада 2023 р. студенти Факультету української філології, культури і мистецтва мали змогу поспілкуватися з Ростиславом Мельниковим – упорядником нового п’ятитомного зібрання творів Миколи Хвильового, професором, завідувачем кафедри української літератури та журналістики імені професора Леоніда Ушкалова ХНПУ та Ростиславом Семківим – директором видавництва «Смолоскип», що підготувало це видання, доцентом кафедри літературознавства Києво-Могилянської Академії.

Задум нового видання (перший п’ятитомник Хвильового вийшов у «Смолоскипі» в упорядкуванні Григорія Костюка у 1978-1986 роках) виник через потребу доповнити перелік текстів новознайденими. І хоч підготовка повного зібрання творів – завдання рівня наукової установи, Ростислав Мельников успішно з ним упорався, спираючись на попередній вагомий досвід дослідника й упорядника творів письменників Розстріляного Відродження. У своєму слові він порадив майбутнім текстологам: 1) звіряти текст із першодруком (а за можливості – рукописом) через те, що перевидання у 1990-х роках містять механічні спотворення; 2) у разі пошкодження тексту реконструювати його можна за іншими примірниками, навіть якщо кожен із них по-своєму погано зберігся.

Виданий п’ятитомник підтверджує імідж «Смолоскипа», як видавництва, зацікавленого у поверненні спадщини Розстріляного Відродження. На цьому напрямку видавничої стратегії наголосив Ростислав Семків. Він також розповів історію оформлення видання: воно мало втілювати метафору арабесок, тому дизайнер Микола Леонович прикрасив кожен том подібними, але унікальними зіркоподібними формами. Микола Леонович зник безвісти на фронті, тож це видання береже пам’ять і про нього. Ця гірка обставина спонукає погодитися зі слушною метафорою, що описує наш час як Друге Розстріляне Відродження.

Ольга Погинайко, директорка книгарні «Смолоскип», що також доєдналася до зустрічі, зупинилася на стратегії продажу та промоції видання, адже означений п’ятитомник став першим за останні чверть століття, що купували за передплатою. І хоч останній том вийшов вже після повномасштабного вторгнення, коли багато адрес стали неактуальними, книгарня успішно долає цей виклик.

Щиро дякуємо Ростиславу Мельникову, Ростиславу Семківу та Ользі Погинайко за цікаву презентацію, цінний фаховий досвід та теплу атмосферу зустрічі, а кафедрі української літератури, компаративістики і грінченкознавства – за організацію.

IMG 20231113 173851 430 IMG 20231113 173851 483

 SDG4