ЛІНГВОЦИД ЯК ОДИН З ІНСТРУМЕНТІВ РАШИЗМУ

PHOTO 2023 09 14 17 19 0314 вересня 2023 р. науково-педагогічні працівники і здобувачі Факультету української філології, культури і мистецтва Київського університету імені Бориса Грінченка взяли участь у роботі круглого столу на тему: «Лінгвоцид як один з інструментів рашизму». Захід організував Центр дослідження Росії за сприяння Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництв, а модерував його Володимир Огризко, Надзвичайний і Повноважний Посол, Міністр закордонних справ України (2007–2009 рр.), керівник Центру дослідження Росії, проректор Київського університету імені Бориса Грінченка.

На зустрічі обговорили ганебну московську політику русифікації, практики нищення української ідентичності, питання лінгвоциду в Україні за часів Російської імперії, розглянули поняття «рашизму» як заперечення самого факту існування української мови та ідентичності, зосередили увагу на формах і методах протидії русифікації.

Першою мала слово Лариса Масенко, знаний український мовознавець, доктор філологічних наук, професор, академік АН ВШ України, яка у своїй доповіді зосередила увагу на історичних фактах рашистського лінгвоциду. Лариса Терентіївна закликала боротися з такими проявами й завершила свій виступ словами Лесі Українки «Слово, моя ти єдиная зброє, Ми не повинні загинуть обоє! Може, в руках невідомих братів. Станеш ти кращим мечем на катів».

Продовжив обговорення Микола Жулинський, відомий український літературознавець і політик, директор Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України, доктор філологічних наук. Микола Григорович запропонував формувати в Україні єдиний українськомовний культурно-інформаційний простір, який матиме три горизонти: культурний, освітянський і релігійний. Висловив думку про те, що влада на державному рівні має затвердити Концепцію гуманітарного розвитку, яка в майбутньому через мову сприятиме розбудові держави-переможця нашими цінностями і пріоритетами.

Тарас Павлович Марусик, журналіст, культуролог, публіцист, фахівець із мовної політики, громадський активіст, перекладач, член Національної спілки журналістів України і Національної спілки письменників України розповів учасникам круглого столу про жорстокі заборони української мови й літератури, українських заходів, утиски й геноцид та спротив русифікації. Закликав боронити українську мову як символ національної ідентичності.

Про факти лінгвоциду повідомив Тарас Дмитрович Кремінь, політик, науковець, громадський діяч, Уповноважений із захисту державної мови. Він ознайомив присутніх із державною програмою українізації, системою внутрішнього законодавства. Закликав усіх нещадно ставитися до рашизму і лінгвоциду, виявляти такі факти і повідомляти про це відповідні органи.

В обговоренні взяли участь відомі всім політики, науковці, викладачі і студенти: Ігор Мефодійович Турчинський, Станіслав Юхимович Лазебник, Сергій Юхимович Борщевський та інші. Доповідачі висловили пропозиції щодо боротьби з лінгвоцидом і рашизмом у нашій країні.

Михайло Олексійович Вінтонів, завідувач кафедри української мови Факультету української філології, культури і мистецтва Київського університету імені Бориса Грінченка, доктор педагогічних наук, професор під час обговорення розповів про соціолінгвістичні дослідження, які проводить кафедра української мови Університету Грінченка й запропонував запровадити в Україні центри сертифікації.

Викладачі і студенти Університету Грінченка висловлюють щиру вдячність організаторам заходу, адже такі зустрічі спонукають кожного з нас бути відповідальними за майбутнє нашої країни і нації.

SDG16