Розвиток мистецтва – запорука сильної нації!

Скляний звіринець07 липня 2023 року в приміщенні камерної сцени ім. Івана Козловського Національної оперети України пройшла прем’єра вистави за однойменною п’єсою Теннессі Вільямса «Скляний звіринець» студентського театру Київського університету імені Бориса Грінченка «Чарівне місто».

Театральна студія створена 2021 року за сприяння викладачів Факультету української філології, культури і мистецтва, за час своєї діяльності долучила до участі 15 студентів різних факультетів Університету Грінченка. Художній керівник студії та режисер-постановникКобиляцька Ганна, викладач кафедри германської філології Факультету романо-германської філології Університету Грінченка, студентка магістратури спеціальності «Сценічне мистецтво» Київського університету культури.

 «Скляний звіринець» (The Glass Menagerie) – частково автобіографічна п'єса Теннессі Вільямса, яка принесла йому перший гучний успіх. П'єса була удостоїна премії театрального сезону 1944-1945 рр., що присуджується Нью-Йоркським гуртком театральних критиків. «Скляний звіринець» – психологічна драма,  п'єса спогадів, де головний герой Том стоїть перед непростим вибором: піти з дому на зустріч своїм мріям, покинувши при цьому матір і сестру, або залишитися, як вимагає його обов'язок. Це автобіографічна п'єса. Образ головної героїні Лаури не є вигадкою. Том Уінгфілд розповідає про той час, коли він жив у Сент-Луїсі з матір'ю Амандою Уінгфілд – жінкою, наділеною величезним життєлюбством, але яка не вміє пристосуватися до сьогодення і відчайдушно чіпляється за минуле, і сестрою Лаурою – мрійницею, яка в дитинстві перенесла серйозну хворобу, – одна нога в неї так і залишилася трохи коротшою за іншу. Сам Том, поет у душі, служив тоді у взуттєвій лавці і болісно страждав, займаючись ненависною справою, а вечорами вислуховував нескінченні розповіді матері про її життя на Півдні.

Обравши слушний момент, Аманда вириває у Тома обіцянку привести в будинок і познайомити з Лаурою якогось пристойного хлопця. Через деякий час Том запрошує на обід свого колегу Джима О'Коннора, єдину людину в магазині, з яким він підтримує дружні стосунки.

Режисер-постановник, сценограф та художник із костюмівКобиляцька Ганна.

Ролі виконують:

Аманда Уінгфілд – Кобиляцька Ганна (Факультет романо-германської філології);

Том Уінгфілд – Юрчук Кирил (Факультет української філології, культури і мистецтва);

Лаура Уінгфілд – Устенко Катерина (Факультет суспільно-гуманітарних наук);

Джим О'Коннор – Опанасюк Володимир (Факультет права та міжнародних відносин).

Колектив театру висловлює величезну подяку керівництву Університету Грінченка за підтримку в організації вистави, а саме:

Руснак Ірині Євгеніївні, декану Факультету української філології, культури і мистецтва;

Саврасовій-В’юн Тетяні Олександрівні, заступнику декана з науково-педагогічної та соціально-гуманітарної роботи Факультету української філології, культури і мистецтва;

Біжик Людмилі Федорівні, завідувачу Навчально-методичного центру соціально-гуманітарної взаємодії та організації дозвілля студентів.

Вітаємо університет із успішною прем’єрою вистави та закриттям театрального сезону!