VIІІ Всеукраїнська науково-практична онлайн-конференція «Бібліотека, книга та медіа в сучасній культурі»

4 листопада 2022 року відбулася VIІІ Всеукраїнська науково-практична онлайн-конференція студентів, аспірантів, докторантів і молодих учених «Бібліотека, книга та медіа в сучасній культурі», організована кафедрою інформаційних комунікацій Факультету української філології, культури та мистецтва КУБГ.

З вітальним словом до учасників заходу звернулася Ірина Руснак, декан Факультету української філології, культури і мистецтва, доктор філологічних наук, професор. Вона наголосила на важливості книжкової культури та бібліотечних установ для виховання молоді й успішного розвитку нації. Запрошені фахівці бібліотечної галузі (Оксана Бояринова – член Президії ВГО Українська бібліотечна асоціація та Олена Григоревська, дослідник-візитер Брюссельського вільного університету (Université libre de Bruxelles), доктор наук із соціальних комунікацій) ознайомили присутніх із досвідом роботи найкращих бібліотек Британії та основними аспектами підтримки української інформаційної галузі Європейською комісією.

На пленарному засіданні мали слово й здобувачі освіти: Тетяна Михальчук, аспірантка НУ «Острозька академія» з доповіддю, присвяченою популяризації читання з-поміж дітей, та Анастасія Салтикова, магістрантка КУБГ, яка, ґрунтуючись на власному досвіді роботи в бібліотеці, продемонструвала деякі аспекти digital-комунікації з користувачами в умовах воєнного стану.

На секційних засіданнях виступили магістранти НУ «Одеська політехніка»: Вероніка Cтягайло з доповіддю про розвиток книжкового блогерства в Україні, і Яна Попович, яка ознайомила учасників конференції зі змінами в соціальних комунікаціях у період військових дій. Свої доповіді оприлюднили також студенти спеціальності «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» КУБГ: Єлизавета Галактіонова, Софія Середа, Анастасія Бондарчук, Марія Воробйова, Катерина Котенко, Марія Cакало. Здобувачі продемонстрували напрацювання у таких напрямах: роль архівів на міжнародній арені та у внутрішньокультурній ситуації, розвиток бібліотечних подкастів, волонтерська діяльність бібліотек в умовах війни, зв’язок бібліотечної та ресторанної галузей, проєктна діяльність бібліотек.

Модерували захід кандидат історичних наук Ігор Стамбол та доктор наук із соціальних комунікацій Олена Григоревська.