Філологічна школа "Наші герої"

У драматичні часи так важливо всім зберегти силу духу. У викладачів місія особлива – допомогти молоді осмислити героїчний досвід минулих поколінь, оприявнити зв’язки між минулим і сьогоденням, віднайти учнів, які прагнуть, щоб наші серця бились в унісон!

Саме тому за ініціативи докторів філологічних наук Сніжани Жигун, Тетяни Вірченко і Романа Козлова, за підтримки директора Інституту філології доктора філологічних наук, професора Ірини Руснак учням шкіл України було запропоновано долучитися до Філологічної школи «Наші герої».

Учасників запросили вийти за межі шкільної програми, розширити читацькі обрії, зокрема сучасними творами, обговорити механізми масової культури, покращити навички роботи в соцмережах і поміркувати про роль філолога у світі STEM.

Поринути в героїчний світ минулого, познайомитися з авторською інтерпретацією відомих текстів, дізнатися нове й переосмислити відоме можна було упродовж трьох насичених днів разом із лекторами з кафедр української літератури, компаративістики і грінченкознавства (Наталією Блохіною, Тетяною Вірченко, Сніжаною Жигун, Романом Козловим, Іриною Руснак), української мови (Марією Бойко), а також спеціальним гостем – кандидатом філологічних наук, співзасновником освітнього проєкту «Медвин. Повстання» Мариною Гогулею.

Тридцять п’ять учнів із Первомайська, Житомира, Моршина, Києва, Боярки, Глухова, Калуша, Петропавлівки, Гребінки, Українки, Глевахи, Білої Церкви, Борисполя, Чернігова, Броварів виявили бажання долучитися до Школи. Семеро із них отримали сертифікати про участь і пам’ятні сувеніри, адже підкорили організаторів і лекторів ерудицією, небайдужістю, готовністю дискутувати та своїми проєктами, які презентували в останній день.

Персонажами проєктів учасники обирали і своїх сучасників, і героїв фільмів (військова драма «1917») і книжок. По-новому, але знову актуально звучали персональні історії сучасних українських воїнів, Мойсея, Паші («Інтернат» С. Жадана), Василя Стуса, Михайла Івасюка, Ади Роговцевої.  

Радість інтелектуального спілкування була безмежною, тож продовжуємо генерувати нові ініціативи і запрошуємо вас стежити за новинами.