Що значить втратити Свою Державу?! Досвід боротьби письменників-вісниківців за Українську Державу (міжвоєнна доба; 1920–1930 рр.).

Така тема стала предметом розмови молоді міста Вінниця з професором Іриною Руснак, що відбулася у традиційному форматі #Є_коло вінницької Книгарні Є. Модератором зустрічі був Олександр Ратушняк.

Євген Маланюк, Юрій Липа, Улас Самчук, Микола Чирський та сотні інших українських патріотів на власному досвіді пережили втрату української державності! Точкою відліку для них стала поразка УНР, за якою потягнулися тривалі роки еміґрації. Дмитро Донцов як ідейний лідер вісниківців; вплив редагованого ним часопису «Вісник» на формування національних лідерів і цілого покоління борців за Україну; чому назва «празька школа» не зовсім коректна по відношенню до вісниківства; чому Дух сильніший від тіла; актуальність націоналістичних ідей у наш час; сучасні загрози для української незалежності; осмислення уроків історії в проєкції на сьогодення – це ті питання, які викликали жваву дискусію та обговорення.

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих у різний час борців за Незалежну Українську Державу.