Фестиваль науки - 2021: Онлайн-лекція докторки філології Тбіліського державного університету імені Іване Джавахішвілі Софіо Чхатарашвілі

       21 травня відбулася третя зустріч з грузинськими колегами-україністами в межах Міжнародного колоквіуму про українсько-грузинські літературно-культурні зв'язки.

       Лекцію про україністику в Тбіліському державному університеті імені Іване Джавахішвілі прочитала авторка дисертації "Українські шістдесятники та Грузія" докторка філології Софіо Чхатарашвілі.

       Пані Софіо розповіла про становлення грузинської україністики в Тбіліському державному університеті, історичну співдружність українського й грузинського народів в літературному контексті, про наукову, художню, навчальну діяльність Інституту україністики (нещодавно трансформованого в науково-дослідницький центр україністики імені Отара Баканідзе), про підготовку й публікацію 33 двомовних збірок українських та грузинських поетів, зокрема останньої збірки "Шістдесятники", презентованої в Посольстві України в Грузії, про відкриття нових для Грузії імен українських діячів культури (зокрема Алли Горської), про співпрацю Інституту україністики з науковими й освітянськими установами України та зарубіжжя, про грузинських перекладачів українських художніх творів, про здобутки й плани центру україністики, про легендарну постать засновника та директора Інституту україністики професора Отара Баканідзе.

       Післялекційне обговорення засвідчило неабияке зацікавлення слухачів, зокрема студентів, доповіддю пані Софіо Чхатарашвілі. Вразили щирість запитань від учасників заходу і їхні реакції на почуте.  

       Третя серія Міжнародного колоквіуму була так само надзвичайно насиченою цікавезним матеріалом, думками, ідеями, як і попередні дві.

12345678