«БЕРЕЗНЕВІ МІСТЕРІЇ-2021». ІНСТИТУТ ФІЛОЛОГІЇ ВІТАЄ ШКОЛЯРІВ КРАЇНИ, ЗАЧАРОВАНИХ РІДНИМ СЛОВОМ

       У березні в межах Дня Інституту філології відбувся традиційний Всеукраїнський конкурс творчої учнівської молоді «Березневі містерії-2021». Свято художнього слова для школярів вже шість років поспіль організує кафедра української літератури, компаративістики і грінченкознавства Інституту філології за сприяння Директора Інституту філології Руснак І.Є. спільними зусиллями усіх викладачів, а особливо журі: Бровко О.О. (голова журі), Башкирової О.М., Блохіної Н.О., Євтушенко С.О., Жигун С.В., Луцюка М.В, Сінченка О.Д. Для оцінювання творів щоразу формується і студентське журі з магістрантів спеціалізації «Літературна творчість» та студентів бакалаврату спеціалізації «Літературознавство».

       Цьогорічний конкурс у зв’язку з епідеміологічною ситуацією був проведений у формі заочної участі. Літературно обдарована молодь з більшості регіонів України представила власні твори найрізноманітнішої тематики і значного жанрового розмаїття. Особливу подяку хочемо висловити усім учителям-словесникам, керівникам літературних студій за шляхетну справу – плекання рідного українського слова в душах молодих людей.

       Для участі у фіналі журі відібрало 146 учасників. Географія фіналістів цьогорічного конкурсу досить широка, це представники областей: Вінницької, Волинської, Донецької, Закарпатської, Запорізької, Кіровоградської, Київської, Миколаївської, Рівненської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Чернігівської, Чернівецької.

       Конкурс проходив у двох номінаціях – «Поезія» та «Проза і драматургія». Інколи суддівській команді було надзвичайно важко дійти згоди щодо присудження того чи іншого місця, адже більшість творів – яскраві, художньо вартісні, емоційно насичені, образні, сповнені юначого завзяття і творчого максималізму. І ось нарешті, після бурхливих дискусій і виважених фахових аргументів на користь того чи іншого твору, було визначено головних переможців конкурсу «Березневі містерії-2021». Ними стали:

 

ПОЕЗІЯ

1 місце:

Захаренко Софія

(11 клас еколого-економічного ліцею, м. Кам’янка, Черкаська область. 

Наставники: вчитель – Клименко Марина Анатоліївна, керівник літстудії

– Чупак Таміла Петрівна)

2 місце розділили:

Стасюк Ріта

(11 клас медичного коледжу, м. Могилів-Подільський, Вінницька область.

Вчитель – Байдецька Зоя Миколаївна)

Стащук Леонід

(10 клас загальноосвітньої школи №7, м. Луцьк.

Вчитель – Стащук Ірина Леонідівна)

3 місце розділили:

Зубкевич Марія

(11 клас вищого професійного училища, м. Почаїв, Кременецький район,

Тернопільська область. Вчитель – Шамбрай Ольга Федорівна)

Смага Марія

(11 клас загальноосвітньої школи №1, м. Охтирка, Сумська область.

Вчитель – Смага Марія Володимирівна)

Смірнов Михайло

(10 клас міського ліцею, м. Маріуполь, Донецька область.

Вчитель – Смірнова Катерина Анатоліївна)

ПРОЗА І ДРАМАТУРГІЯ

1 місце:

Ремез Дар’я

(11 клас гуманітарного ліцею КНУ ім. Т.Г. Шевченка, м. Київ.

Вчитель – Головай Ірина Андріївна)

2 місце розділили:

Кошарна Світлана

(10 клас загальноосвітньої школи, с. Малинівка, Гуляйпільський район,

 Запорізька область. Вчитель – Буряк Яна Миколаївна)

Хаджинова Поліна

(10 клас навчально-виробничого комплексу, м. Запоріжжя.

  Вчитель – Іванець Тетяна Олександрівна)

3 місце розділили:

Байдачний Степан

(10 клас транспортного коледжу, м. Вінниця.

Вчитель – Король Інна Миколаївна)

Нікурова Анастасія

(11 клас загальноосвітньої школи, с. Стецьківка, Сумська область.

  Вчитель –  Кірієнко Тетяна Леонідівна)

Ященко Анастасія

(11 клас колегіуму №1, м. Пологи, Запорізька область.

Вчитель – Корнєйко Наталія Іванівна)

       Переможці відзначені спеціальними дипломами, а їхні вибрані твори (уривки творів) будуть опубліковані у щорічному альманасі студентської творчості «Сонячне проміння», честь публікації в якому виборює творча грінченківська молодь. Для багатьох це перша публікація у столичному виданні.  

       Всі інші учасники фіналу, які не зайняли призових місць, отримають спеціальні дипломи у більш ніж сорока різних номінаціях, як от: За ліризм поетичного мислення, За втілення у творах патріотичного духу, За актуальність проблематики, За глибокий психологізм твору, За художню майстерність, За розробку жанру (оповідання, казки, байки, гуморески, притчі), За яскраву публіцистичність твору, За промоцію теми культури, За оригінальність ідеї твору, За яскраве втілення теми (любові, материнства, екології), За кращий літературний портрет, За яскраву сюжетність твору, За оригінальність стилю, За оригінальне творення образу міста, За кращу прозу в стилі Science Fantasy тощо. Подяками також відзначені усі вчителі, чиє служіння рідній мові проросло талантами їхніх вихованців. Оргкомітет конкурсу розішле дипломи учасникам і педагогам найближчим часом.

       Дорогі учасники конкурсу! Дякуємо вам, що долучились до яскравого свята українського художнього слова і запрошуємо вас до гостинної грінченківської родини! Дух творчості, який панує у нашому грінченківському домі, дасть кожному з вас можливість розвинути і поглибити свій літературний талант, фахово огранити його. Колектив Інституту філології мріє бачити вас своїми майбутніми вихованцями!