РОЗМОВА ПРО МОВУ ЧЕРЕЗ ДОКУМЕНТАЛЬНЕ КІНО

     20 лютого 2020 року студенти І та ІІ курсів спеціальності "Українська мова та література" разом з доцентом кафедри української мови Тетяною Видайчук переглянули документальний фільм "Соловей співає" у Клубі історичного кіно у Національному музеї історії України у Другій світовій війні.

     Показ та обговорення були організовані до Міжнародного дня рідної мови.

     "Соловей співає, доки голос має" є дослідженням проблеми мовного питання в Україні. Автори стрічки разом із відомими науковцями аналізують проблему не через протистояння політичних сил, а занурюючись у глибину історії та руйнуючи міфи, які століттями насаджувалися як єдина істина щодо  меж, сфер, носіїв української.

     У залі відбувся діалог з автором стрічки Лесею Воронюк. Усі разом шукали відповідь на запитання: "Чому спілкуватися в Україні 21 століття українською мовою для багатьох громадян є нонсенсом, чому ці громадяни відчувають відторгнення і спротив? Що таке інформаційна війна? Чому саме українська мова у цій війні є і зброєю, і захистом?"

     Очевидною для всіх стала провідна думка цього документального кіно: мова - клей, що міцно єднає різних людей в одне суспільство, єдину націю.

12345678