Презентація науково-довідкового видання "Коронація слова"

 Інститут філології Київського університету імені Бориса Грінченка має давні дружні стосунки з організаторами міжнародного конкурсу «Коронація слова» паном Юрієм і пані Тетяною Логушами. На сьогодні ці стосунки закріплені ще й партнерською угодою. Студенти й викладачі Інституту філології, Інституту журналістики, Університетського коледжу на різних етапах долучаються до експертизи, роботи в журі, організації церемонії нагородження, працюють під час Форуму видавців у Львові.

Тож не дивно, що до підготовки науково-довідкового видання «Коронація слова» (на відзначення 20-річчя конкурсу) були залучені науково-педагогічні працівники Інституту філології.

15 листопада 2019 року відбулась презентація видання. З вітальним словом виступила проректорка з науково-методичної, соціально-гуманітарної роботи та лідерства докторка філологічних наук, професорка, незмінна членкиня журі в номінації «П’єси» Олена Бондарева. Пані Олена говорила про важливість конкурсу, роль масової літератури для суспільства, важливість видань такого типу, адже це та первинна каталогізація, яка так важлива, коли приступаєш до глобального дослідження.

Теплим і щирим було вітальне слово директорки Інституту філології докторки філологічних наук, професорки Ірини Руснак, адже вона, як дослідниця Уласа Самчука, усвідомлює націєтворчу важливість конкурсу задля збереження національної ідентичності.

До вітального слова долучилась завідувачка кафедри української літератури і компаративістики докторка філологічних наук, професорка Олена Бровко, яка має власну історію співпраці з організаторами конкурсу. Пані Олена розповіла історію кількох романів: їхні шляхи від рукопису до виданого твору.

Тетяна Логуш запропонувала присутнім долучитися до вікторини, а Юрій Логуш поділився власними життєвими історіями. Наснажений розмовою з молодими філологами, пан Юрій звернувся до студентів із проханням брати на себе відповідальність за історію української літератури, що твориться нині.

Директорка видавництва «Світ Успіху» Неоніла Струк розповіла про членів команди, що працювала над підготовкою видання, і висловила вдячність професорам Тетяні Вірченко за розвідку «Поколіннєва репрезенатція сучасної української драматургії: коронаційні межі» та Роману Козлову – автору наукової статті «Жанрова палітра “Молодої Коронації”».

Тетяна Вірченко подякувала за співпрацю докторам філологічних наук Сніжані Жигун, Роману Козлову, Юлії Вишницькій, керівнику літературної студії «Література і час» Інституту філології, члену редколегії літературного альманаху «Сонячне проміння» Миколі Луцюку.

«Коронація слова» – конкурс, який розвивається й удосконалюється 20 років, тож не дивно, що в 2017 році виник задум відмежувати «Молоду Коронацію» – окремий конкурс творів для підлітків і підлітків. А цього року в самостійне плавання рушила «Дитяча коронація» – конкурс творів для дошкільнят і молодших школярів. Тож побажаємо щасливої життєвої та творчої долі всім їхнім учасникам!

1234567