Зустріч студентів Інституту філології з Богданом Горинем

 

     23 травня 2019 року студенти української філології зустрілися з лауреатом Шевченківської премії, громадським діячем, політиком Богданом Горинем. Захід організували Національний музей Тараса Шевченка і Національна спілка письменників України в межах Міжнародного Шевченківського літературно-мистецького свята. 

     Директор музею Дмитро Стус представив гостям письменника і коротко розповів історію їхнього знайомства. Сам же Богдан Горинь зумів пов’язати кілька тем у своїй розповіді. Провідною була історія його власного сходження до Шевченка — від перших, вивчених до школи, віршів через світлий образ Кобзаря у мордовських таборах до сучасної наснаженої письменницької праці. Цілком органічно у промові пана Богдана розкрилася болюча тема дисидентства й каральних заходів радянської влади. Мудрість життєвого шляху письменник тепер переносить у свої книги, що два роки випускаючи нову. 

     Представляючи свій доробок, Богдан Горинь наголосив, що йому близький жанр біографії, де він має можливість вписати свого персонажа в правдивий історичний контекст. Двотомовик про Святослава Гординського, який і приніс авторові Шевченківську премію, особливо зацікавив студентів, адже в ньому ідеться про час і постать, суголосні тому періоду української літератури, який вони зараз вивчають.

12-min3-min4-min5