ФЕСТИВАЛЬ НАУКИ. Гостьова лекція доктора філологічних наук, завідувача відділу лексикології, лексикографії та структурно-математичної лінгвістики Національної академії наук України Карпіловської Євгенії Анатоліївни «Розвиток суспільства та регістри мови»

 

     24 травня 2019 року, у день вшанування пам'яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія та День слов'янської писемності і культури, в Інституті філології відбулася зустріч студентів та науково-педагогічних працівників з доктором філологічних наук, професором, завідувачем відділу лексикології, лексикографії та структурно-математичної лінгвістики Інституту української мови Національної академії наук України Євгенією Анатоліївною Карпіловською.

     Знана мовознавиця поділилася з викладачами та студентами Інституту філології власною теорією "регістрів мови", які "спрацьовують" у різних комунікативних ситуаціях сьогодні та завжди були представлені в історії української літературної мови; переконливо й емоційно довела, що літературна мова є лише однією з форм існування, одним із мовних регістрів, адже певній комунікативній ситуації завжди відповідає певна сукупність засобів мови і тональність вербального спілкування. Особливо студентів та викладачів зацікавили наукові пояснення таких регістрів мови, як ідеолект, гендерлект, регіолект, соціолект, мова Інтернету і мова мобільного зв'язку.

     Гостя відповіла на численні запитання аудиторії, проте багато питань за браком часу залишилися поза увагою. Тож чекаємо на наступні зустрічі з Євгенією Анатоліївною і продовження цікавого науково спілкування.

12345