«БЕРЕЗНЕВІ МІСТЕРІЇ-2022»

ІНСТИТУТ ФІЛОЛОГІЇ ВІТАЄ ШКОЛЯРІВ КРАЇНИ,

ЧИЄ СЛУЖІННЯ РІДНОМУ СЛОВУ ПРОТИСТОЇТЬ АГРЕСІЇ ВОРОГА

У березні в Інституті філології відбувся традиційний Всеукраїнський конкурс творчої учнівської молоді «Березневі містерії-2022». Свято художнього слова для школярів вже сім років поспіль організує кафедра української літератури, компаративістики і грінченкознавства Інституту філології під патронатом Директора Інституту філології Руснак І.Є. спільними зусиллями усіх викладачів, а особливо журі: Бровко О.О. (голова журі), Башкирової О.М., Блохіної Н.О., Євтушенко С.О., Єременко О.В., Жигун С.В., Луцюка М.В, Сінченка О.Д. Традиційно працює і студентське журі (24 особи) із числа магістрантів спеціалізації «Літературна творчість» та студентів бакалаврату спеціалізації «Літературознавство».

Не дивлячись на підступну агресію російських фашистів, які вдерлися на нашу мирну землю, конкурс відбувся! Зрозуміло, що він не настільки масовий, як у попередні роки, але тим цінніші учнівські тексти, які продовжували надходити вже навіть після початку війни, причому – з гарячих точок воєнних дій, зокрема Маріуполя, Енергодара… Народ, який у найтяжчі часи своєї історії не полишає творчого слова – непереможний! Бо творчість у такі трагічні часи – це свідчення нескореного духу, незламаної свободи, це відповідь мистецтва на віроломство зла! Літературно обдарована українська молодь представила власні твори найрізноманітнішої тематики і значного жанрового розмаїття. Особливу подяку висловлюємо всім учителям-філологам, керівникам літературних студій за шляхетну справу – плекання рідного українського слова в душах нашої чудової молоді.

Для участі у фіналі журі відібрало 32 учнівські твори. Географія фіналістів цьогорічного конкурсу не така широка як це було традиційно. Цьогоріч це представники Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Кіровоградської, Київської, Рівненської, Тернопільської, Черкаської та Чернігівської областей.

Конкурс традиційно проходив у двох номінаціях – «Поезія» та «Проза і драматургія». Суддівській команді було непросто дійти згоди щодо присудження того чи іншого місця, адже більшість творів – яскраві, художньо вартісні, емоційно насичені, образні, сповнені патріотизму і віри у свій народ. І ось нарешті, після творчих дискусій і виважених фахових аргументів на користь того чи іншого твору, було визначено головних переможців конкурсу «Березневі містерії-2022».

ПОЕЗІЯ

1 місце розділили:

Долотій Марго

10 клас  ліцею «Промінь», м. Запоріжжя.

Вчителька – Шаганенко Юлія Степанівна.

Дякова Таміла

11 клас  загальноосвітньої школи, с. Майданецьке, Звенигородський район,Черкаська область.

Вчителька – Зелінська Таміла Володимирівна.

2 місце розділили:

Федоренко Олег

10 клас ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною

підготовкою «Захисник», м. Запоріжжя.

Вчителька – Цимбал Діана Василівна.

Француз Вікторія

11 клас загальноосвітньої школи ім. Ю. Збанацького, м. Остер,

Чернігівська область.

Вчителька – Смовська Ірина Юріївна.

3 місце розділили:

Кулеш Надія

10 клас гімназії №1, м. Енергодар, Запорізька область.

Вчителька – Кириченко Лариса Миколаївна.

Марчук Михайло

10 клас ліцею Городищенської сільської ради, с. Колодеже, Луцький

район, Волинська область.

Вчителька – Марчук Алла Володимирівна.

Неділько Дарина

11 клас ліцею Торчинської селищної ради, смт. Торчин, Луцький район,

Волинська область.

Вчителька – Бощук Алла Василівна.

ПРОЗА І ДРАМАТУРГІЯ

1 місце:

Тендітна Поліна

10 клас загальноосвітньої школи, м. Лиман, Донецька область.

Вчителька – Щербина Олена Олександрівна.

2 місце розділили:

Іщенко Юлія

11 клас навчально-виховного комплексу №16, м. Мелітополь,

Запорізька область.

Вчителька – Меркулова Олександра Сергіївна.

Шевченко Аліна

11 клас загальноосвітньої середньої школи, с. Ізмайлівка,

Олександрійський район, Кіровоградська область.

Керівниця секції літтворчості Кіровоградської МАН – Гармазій Надія

Сергіївна.

3 місце розділили:

Олійник Віталіна

10 клас загальноосвітньої середньої школи, с. Малеве, Дубенський район,

Рівненська область.

Вчителька – Якимович Галина Єрофеївна.

Олійник Олександра

11 клас загальноосвітньої середньої школи, м. Кривий Ріг,

Дніпропетровська область.

Вчителька –  Осадча Олеся Олександрівна.

Ремез Дарія

11 клас Українського гуманітарного ліцею КНУ імені Тараса Шевченка, м.

Київ.

Вчителька – Пришляк Людмила Богданівна.

 

Переможців відзначено спеціальними дипломами, а їхні вибрані твори (уривки творів) будуть опубліковані у щорічному альманасі студентської творчості «Сонячне проміння», честь публікації в якому щорічно виборює творча грінченківська молодь. Для багатьох наших дипломантів це буде перша публікація у столичному виданні. Також твори переможців будуть розміщені на літературному сайті «По-літ».

Всі інші учасники фіналу, які не вибороли призових місць, отримають спеціальні дипломи у різних номінаціях, як от: За ліризм поетичного мислення, За втілення у творах патріотичного духу, За актуальність проблематики, За глибокий психологізм твору, За художню майстерність, За розробку жанру (оповідання, казки, байки, гуморески, притчі), За яскраву публіцистичність твору, За промоцію теми культури, За оригінальність ідеї твору, За яскраве втілення теми (любові, материнства, екології), За кращий літературний портрет, За яскраву сюжетність твору, За оригінальність стилю, За оригінальне творення образу міста, За кращу прозу в стилі Science Fantasy тощо. Подяками також відзначені усі вчителі, чиє служіння рідній мові проросло талантами їхніх вихованців. Оргкомітет конкурсу розішле дипломи учасникам і педагогам найближчим часом.

Дорогі наші юні конкурсанти! Дякуємо вам, що у ці трагічні, але й героїчні для нашого народу часи ви долучились до яскравого свята українського художнього слова і запрошуємо вас до гостинної грінченківської родини! Дух творчості, який панує у нашому домі – Інституті філології – дасть кожному з вас можливість розвинути і поглибити свій літературний талант в освітній програмі «Літературна творчість». Колектив Інституту філології мріє бачити вас в Університеті Грінченка!